Testovi mobitela

ALCATEL One Touich 990

One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990 One Touich 990
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 2100
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 116 x 62,2 x 12,2
Masa uređaja (g) 144
Zračenje (W/kg) 0,899
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da (3.0)
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1300
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 550
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 845 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Jeftini Gingerbread
Autor: Dejan Pavlović

Alcatelov smartphone se odlikuje prosječno snažnim specifikacijama i umjerenom cijenom

Na tržištu je trend mobitela s dvojezgrenim procesorima, super AMOLED zaslonima i ogromnim količinama memorije. Alcatel One Touch 990 zasigurno nije takav mobitel, a kakav je? Odgovor potražite u nastavku testa.....

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322238336.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolazi punjač, kabel za sinkronizaciju, naravno mobitel i baterija te skup priručnika za rad.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322240712.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Dimenzije mobitela nisu prevelike što rezultira time i da mobitel nije glomazan. Zbog toga savršeno pristaje u ruci i omogućuje rad sa jednom rukom. Prednjom stranom dominira ekran veličine 3,5 inča ispod kojeg se nalaze tri kapacitivne tipke (meni, pretraga i povratak), a ispod njih je i jedna fizička tipka za povratak na početni ekran.

 

Na desnom boku mobitela se nalaze samo tipke za pojačavanje, odnosno stišavanje glasnoće zvuka. Na lijevom boku se smjestila tipka za paljenje i gašenje uređaja, a na gornjem dijelu mobitela je micro USB port za punjenje i sinkronizaciju, kao i 3,5 mm utor za slušalice.

 

Stražnja strana mobitela je rezervirana za 5 megapikselnu kameru kao i za LED blic.Mobitel je izrađen jako dobro i tijekom testiranja nismo naišli na pojavu pucketanja što je svakako veliki plus!

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322241236.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran je dio mobitela koji dominira cijelim uređajem. Veličine je 3,5 inča i rezolucije 320x480 piksela. Izrađen je običnom LCD tehnologijom pa je prikaz boja i kontrast dobar. Kut gledanja je smanjen. Općenito, ekran u usporedbi s najnovijim čudima tehnologije svakako zaostaje, ali za prosječnu (nezahtjevnu) uporabu bit će sasvim dovoljan.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322241331.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Alcatel – jedan od rijetkih nudi mobitel koji ima "čisti" Android OS, odnosno OS nije modificiran od strane proizvođača, kao što to npr. rade u HTC-u, Samsungu ili Motoroli.

 

Mobitel dolazi s Androidom u verziji 2.2.2. sa svim standardnim Googleovim aplikacijama. Obzirom da se u mobitelu nalazi procesor od samo 600 MHz mobitel radi zadovoljavajuće brzo. Svi meniji se otvaraju poprilično brzo (posebno ako se u opcijama onemogući prikaz animacija) pa je tako i cjelokupni rad sa uređajem bio užitak.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322241480.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakte je u imenik moguće dodavati sinkronizacijom s vašim Google računom nakon čega će oni automatski biti prikazani, ili pak izravnim dodavanjem u memoriju uređaja.

 

Pozivi koje smo napravili s Alcatelom 990 su bili dosta dobre kvalitete. Jačina zvuka je na zadovoljavajućoj razini kao i sama kvaliteta zvuka koju možemo čuti od sugovornika.

 

Nažalost, mobitel nema ugrađen drugi mikrofon za poništavanje smetnji, ali bez obzira na ovaj nedostatak sugovornici su također čuli dovoljno jasan glas, čak i u glasnijim uvjetima okoline. U mobitelu je osim Google računa moguće dodati i Facebook račun. Njegovim dodavanjem se dobiva opcija unosa svih kontakata s te društvene mreže.

 

Osim toga, moguće je i postojeće kontakte integrirati s Facebook kontaktima pa u ovom slučaju u imeniku se prikazuju najnoviji statusi određenih osoba i skidaju slike profila direktno s Facebooka. Za sve ostale društvene mreže morat ćete posegnuti za rješenjima na Marketu. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322241559.JPG

E-mail i poruke

U Alcatelu 990 se nalazi standardna Gmail aplikacija u kojoj je moguće dodati neograničen broj e-mail računa. Osim toga, sve standardne opcije su prisutne, kao što su npr. uređivanje potpisa, rad sa više poruka istovremeno (npr. brisanje) i slično.

 

Aplikacija za poruke je također neizmijenjena od standardnog Android sučelja. Pregled poruka moguće je u tkz. threaded modu, uz dobar dodatak u vidu prikaza avatara kontakta koji vam piše. Na žalost, i dalje nema opcije stvaranja mapa, funkcije koja na mnogim drugim mobitelima postoji već jako dugo vremena.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1322241639.JPG

Procesor, memorija

U Alcatelu 990 se nalazi procesor od 600 MHz. Nažalost, službene podatke o tipu procesora nismo pronašli, pa je tako nepoznanica da li mobitel sadrži i dodatni grafički koprocesor.


S mobitelom dolazi oko 200 MB ugrađene memorije, koji su dostupni korisniku za instalaciju aplikacija ili pohranu podataka koji se snimaju kamerom. Osim ugrađene memorije, mobitel ima i utor za microSD kartice kojima je moguće proširiti memoriju na iznos od 32 GB.

Baterija i trajanje

Trajanje baterije je dosta dobro. U slučaju da su vam uključene sinkronizacije e-mailova, odnosno konstantna konekcija na 3G mrežu mobitel ćete morati puniti nakon svake druge večeri. Ako se isključe sinkronizacije e-mail poruka i obavi se prosječno oko sat vremena telefonskih razgovora, pošalje 10-ak SMS poruka te snimi nekoliko fotografija kao i kraćih video isječaka baterija mobitela može trajati do dva i pol dana.

Multimedija, FM radio, glazba

Glazbeni player mobitela je tradicionalan. U donjem dijelu playera se nalaze četiri ikone pomoću kojih je moguće birati izvođača, albume, pjesme ili snimljene playliste. Skrolanje kroz liste je jako brzo, a korisna je stvar što se na desnoj strani liste nalazi kvadratić kojega je moguće povući prema gore ili dolje i brzo doći do dijela liste koji počinje određenim slovom kojega ste izabrali povlačenjem kvadratića.

Uz slušanje snimljene glazbe, prisutan je također i FM radio koji ima posebnu aplikaciju kao i dodatni widget. Aplikacija je jednostavna – na početku je prikazana frekvencija, traženje se obavlja pritiskom na lijevu, odnosno desnu strelicu, a spremanje postaja u listu omiljenih se izvršava pritiskom na zvjezdicu.

Signal je dovoljno dobar, a kao što smo već i naučili FM radio nećete moći slušati bez umetnutih slušalica.

Fotoaparat i video

Na stražnjoj strani uređaja mjesto je našla 5 megapikselna kamera s LED bljeskalicom. Okidanje slika je moguće samo iz aplikacije kamere putem dostupne tipke na zaslonu jer Alcatel 990 nema fizičku tipku okidača.

Sučelje kamere je tradicionalno za Android. Na desnoj strani se nalazi prekidač kojim se odabire video snimanje ili snimanje fotografija. Iznad njega se nalazi mala sličica zadnje snimljene fotografije, a ispod prethodno spomenuta tipka za snimanje.

Iz aplikacije je direktno moguće odabrati i postavke snimanja pa se tako može odabrati mod fokusiranja, balans bijelog, zoom i uključivanje, odnosno isključivanje LED bljeskalice.

Snimljene fotografije su prosječne kvalitete, te će svoju svrhu najbolje ispuniti za upload fotografija na Facebook ili neke slične društvene mreže. Za malo bolje fotografije, ipak ćete ih trebati snimiti s nekim fotićem...

 

Testne fotografije:

 

 

 

 

 


Povezivost i Internet pretraživač

Mobitel je moguće spojiti na WiFi mreže, a osim njih podatkovna konekcija se uspostavlja i putem brzih 3G veza kao i konekcija na GPS satelite (s podrškom A-GPSa).

Internet pretraživač je na nas ostavio dobar dojam. Skrolanje kroz stranice, kao i pinch to zoom su radili zadovoljavajuće dobro (iako treba napomenuti da je dolazilo do povremenog zastajkivanja u ovim radnjama ako stranica nije u potpunosti učitana).

Na mobitel je moguće instalirati Adobe Flash plugin, ali to svakako ne bi preporučili, jer se iskustvo surfanja uvelike pogoršalo zbog velikog trzanja prilikom skrolanja ili zumiranja stranica.

Navigacija

S mobitelom nije došla dodatna aplikacija kojom bi se mogli navigirati, ali kao i u svakom Googleovom telefonu, na raspolaganju imate Google maps.

Verzija Google mapsa koja je instalirana na mobitelu omogućava 3D pregled terena. Zumiranjem na najveću vrijednost u većim gradovima se prikazuju 3D zgrade koje je moguće pregledavati iz bilo koje perspektive.

Uredski paket

S mobitelom dolazi aplikacija za pregled dokumenata – OfficeSuite. To je besplatna aplikacija za pregledavanje dokumenata (puna verzija koja omogućuje editiranje se plaća – zove se OfficeSuite Pro) i radi dobro.


Otvaranje dokumenata, kao i renderiranje PDF-ova je bilo dovoljno brzo uz točan prikaz (kako bi dokumenti izgledali i na računalu).

Organizator i alarm

Organizator se oslanja na sinkronizaciju s Google računom. Moguće je dodavati razne evente u kalendar. Eventima je moguće dodijeliti lokaciju, kontakte koji dijele događaj te podsjetnike koji će vas podsjetiti na događaj u prethodno definiranom razdoblju.

Nepraktična stvar kod kalendara je onemogućeno brzo dodavanje novih evenata. Za dodavanje je potrebno stisnuti tipku menija nakon čega se treba odabrati „More“ (Više) i tek onda dobivamo opciju za dodavanje eventa. Bilo bi odlično da postoji jednostavnija kratica za ovako čestu radnju kao što se može vidjeti na mobitelima koji dolaze s Androidom 2.1.

Aplikacije i igre

Nažalost, Googleovi telefoni ne dolaze s nikakvim dodatnim aplikacijama, osim standardnih Googleovih. One su već prethodno spomenute Gmaps, Gmail, Market, Google Earth i Gtalk. Za ostalo je tu Market...

Benchmark

Na Quadrant Standardu Alcatel 990 S prosječno postiže 440 bodova. Što je obzirom na današnje standarde loš rezultat. Ali svejedno, obzirom na hardverske specifikacije mobitela rezultat svakako nije iznenađujući.

Cijena

U trenutku testiranja (studeni 2011.) cijena uređaja je 1.295 kuna, što je sasvim OK za ono što mobitel nudi.

Cool faktor

Cool faktor mobitela je dizajn. Zagasito crvena boja je dosta originalna, s obzirom da ju ne viđamo često na mobitelima, a i čini nam se posebnom u odnosu na druge boje dostupne na tržištu. Mobitel pomalo podsjeća na HTC mobitele koji su ipak višeg cjenovnog ranga, a u slučaju da ih si ne možete priuštiti Alcatel bi mogao biti odlična zamjena.

Zaključak

Alcatel 990 svakako nije mobitel za korisnike koji žele posljednji krik tehnologije na svom dlanu. Mobitel je savršen za nezahtjevnije korisnike koji mobitel uglavnom koriste za razgovore, povremeno surfanje i updateove društvenih mreža. I žele biti dio smartphone svijeta, a da pri tome ne izdvoje puno novca.

 

Plus
+ odlična izrada
+ moderan dizan
+ solidna brzina obzirom na ugrađeni hardver

Minus
- loša rezolucija ekrana
- slabiji procesor
- loše noćne fotografije

Konkurencija

HTC Wildfire S

 

HTC Wildfire S

Wildfire S ima ekran iste rezolucije, ali manje dijagonale. Odlikuje se i većom memorijom (RAM i ROM), ali i novijim OS-om. U slučaju da vam 0,.3 inča manji ekran nije problem, svakako preporučujemo.

Samsung Galaxy Fit

 

Galaxy Fit
Mobitel sličnih hardverskih karakteristika, ali uz dodatak Samsungovog TouchWiz sučelja. U slučaju da ste njegov fan, svakako preporučujemo.

 

 

 

Komentari

znalac

09. studenog 2014 - 12:28 Prijavi neprimjeren komentar

blokirao mi se mobitel a zaboravio sam lozinku google racunom i kako sad da ga aktiviram

adi

20. prosinca 2013 - 15:18 Prijavi neprimjeren komentar

blokirao mi se mobitel a zaboravio sam lozinku google racunom i kako sad da ga aktiviram

josipa

24. listopada 2012 - 01:03 Prijavi neprimjeren komentar

meni se mobitel blokirao sa nekakvim google racuno, i kodom zbog previse pokusaja odkljucavanja pa me zanima gdje ja to mogu naci hvala

josipa

24. listopada 2012 - 01:01 Prijavi neprimjeren komentar

meni se mobitel blokirao sa nekakvim google racunom, i kodom zbog previse pokusaja otkljucavanja pa me zanima gdje to mogu pronaci,hvala!

sania

28. rujna 2012 - 12:49 Prijavi neprimjeren komentar

meni se mobitel blokirao sa nekakvim google racunom i kodom zbog previse pokusaja odkljucavanja pa me zanima gdje to mogu pronaci ?hvala

1 2

Odgovori